logo

Pohod po nagelj

nagelj

Začetek te priljubljene marčevske prireditve sega v daljno leto 1989. Idejo Marjana Štruklja so uresničili člani ŠD Krašnja. Kasneje so se pridružila različna društva, med drugim tudi naše Društvo krajanov Limbarska gora, ki je sedaj že precej let edini organizator. Njen osnovni namen je, poleg rekreacije in druženja, izkazati drobno pozornost in simbolno zahvalo vsem materam, ženam, dekletom ob prazniku dneva žena in materinskem dnevu.

Tako ob prihodu na prireditveni prostor na vrhu Limbarske gore vsaka predstavnica nežnejšega spola prejme nageljček, prijazna dobrodošlica pa velja vsem udeležencem. Sledi kulturni program, nato pa glasba, zabava in druženje. Prireditev je v slovenskem prostoru že zelo dobro poznana in priljubljena, saj se je vsako leto udeleži preko 10.000 pohodnikov. Ob 20. prireditvi smo izdali jubilejni zbornik Naj nagelj na Limbarski gori še dolgo cveti.

Slovo poletju

nagelj

Prvi koncert na Limbarski gori je bil leta 2006, ko je začela z delovanjem domača glasbena zasedba Moravški trio, hkrati pa je bila z njo obeležena tudi 850-letnica prve omembe limbarskih vitezov, po katerih je kraj dobil ime.

Naslednje leto smo prireditvi želeli dodati nekaj našega, posebnega. Tako se je rodil lik Johance. To je mlado dekle, ki vsako leto v narečju na humoren način predstavi in obudi kakšen star in pozabljen običaj ali opravilo. Predstavitev s tematskimi pesmimi popestrijo ljudski pevci. Na tak izviren način popeljemo obiskovalce v stare čase in ohranjamo kulturno dediščino.

Prireditev je bila prva štiri leta na Limbarski gori, nato pa smo jo preselili v zavetje kulturnega doma Moravče. Poleg uveljavljenih glasbenih skupin, ki naj bi pritegnile obiskovalce, se je na njej predstavilo veliko mladih glasbenikov iz Moravške doline ter bližnje in daljne okolice, ki so tu dobili svojo priložnost prve javne predstavitve. Mnogi so po nekaj letih že postali prepoznavni.

Copyright 1995-2018 DK Limbarska gora - Vse pravice pridržane